När barn börjar åka skridskor är det bra att ha fungerande och rätt skridskor redan från början, eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas funktion & kvalitet. 

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. ”Vanliga” skridskor är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inta orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa ”fritidsskridskor” ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen och svårare att göra olika skär, piruetter och såsmåningom hopp.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett ett helt  träningspass. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Hör gärna med Din tränare om råd och tips vad gäller skridskor!