Tävlingsystem

Beskrivning av de olika tävlingarna

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingsformer anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test).

  • Förbundstävling. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elitseriens deltävlingar, Elitseriefinal och synkrokval.
  • A-tävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning än i en förbundstävling. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, men fungerar även som ett komplement för åkarna i Elitserien.
  • Klubbtävling är avsedd för A och B åkare. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Vanligtvis sker bedömningen på papper med manuell inmatning av alla poängsiffror, även om det nu börjar bli mer vanligt med datorer. Klubbtävlingar finns även i synkro.
  • Stjärntävling är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, med låga krav på tekniskt innehåll i tävlingsprogrammen. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvuddomaren. Stjärntävlingar är avsedda för främst Stjärnåkare men även A och B åkare kan delta.
  • Stjärnslinga Uppvisningstävling för våra märkesåkare där varje åkare åker en slinga anpassad efter deras kunskapsnivå på egen is och till musik. Stjärnslingan ger åkaren möjlighet att på ett enkelt sätt förbereda sig för tävlingsverksamhet.
  • Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av lekmän under ledning av en utbildad huvuddomare.

 Läs mer om tävlingar och resultat på Svenska konståkningsförbundet