Hoppa till sidans innehåll

Paråkning


Paråkningen brukar betraktas som konståkningens mest spektakulära gren, främst på grund av de höga lyften och kasthoppen. 

Paret består av en manlig och en kvinnlig åkare som åker tillsammans som ett par. De behöver inte alltid utföra samma rörelse eller ha kontakt med varandra hela tiden, men skall ge ett följsamt och harmoniskt intryck av att de är ett par.

Ett bra paråkningsprogram inkluderar singelåkningens element – hopp, piruetter och stegsekvenser. Dessutom måste åkarna utföra de speciella paråkningselementen – lyft, dödsspiraler, parpiruetter och kasthopp. Alla element måste utföras i samstämmighet, som är en mycket viktig komponent när paråkningen bedöms. 

Kortprogrammet

består av åtta föreskrivna element som skall utföras med sammanbindande steg och rörelser. Maxtiden är 2 minuter och 50 sekunder, men programmet kan vara kortare

Friåkningsprogrammet

är ett välbalanserat program med en variation av friåkningselement utförda i harmoni med den valda musiken. Längden på programmet är 4,5 minuter för seniorer och 4 minuter för juniorer.

 

Uppdaterad: 13 JUL 2018 11:36 Skribent: Cathrine Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Kungsbacka KK - Konståkning
Box 10122
43422 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: 030019850
E-post: This is a mailto link