Hoppa till sidans innehåll

Syncro


Synkroniserad konståkning/Synkro är konståkningens lagsport och den yngsta disciplinen inom konståkning.

Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I Sverige finns följande tävlingsklasser: debutanter, ungdom, junior fri, junior, senior, masters och mix. Senior och junior tävlar med ett kort- och ett friåkningsprogram, övriga tävlingsklasser tävlar med ett friåkningsprogram.  

Synkro går ut på att de individuella åkarna i laget ska sträva efter att åka så samspelt som möjligt i harmoni till musiken i olika formationer såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg.

Varje säsong genomförs två kvalificeringstävlingar, så kallade kvaltävlingar, i synkroniserad konståkning. Resultatet från kvaltävlingarna ligger till grund för uttagning av vilka lag som kommer att representera Sverige på JVM och VM. Det är lagens slutliga placering på respektive tävling som viktas mot ett värde – det är olika värden på de olika kvalen – och lagen med den lägsta summan efter kvalen är de lag som får representera Sverige. Kvaltävlingarna används även för att kvalificera sig till att få tävla på SM/JSM/USM/RM. 

Svenska regler - Svenska Konståkningsförbundet

På Svenska Konståkningsförbundets hemsida hittar du mer information

Teamåkning startade i USA, men har spridits över världen. Redan 1954 organiserade Dr Richard Porter i Ann Arbor, Michigan, USA en grupp av konståkare till team som åkte i formationer på isen. Den första officiella tävlingen i teamåkning hölls på samma plats 1976. Den första internationella tävlingen i teamåkning ägde rum i Mölndal i Sverige 1989 med deltagande lag från sju olika länder.

Det första världsmästerskapet i teamåkning, ISU World Synchronized Skating Championships, hölls år 2000 i Minneapolis, Minnesota, USA och vanns av Sverige. Vid VM benämns varje lag enbart med nationsnamn. 

Uppdaterad: 13 JUL 2018 11:34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Kungsbacka KK - Konståkning
Box 10122
43422 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: 030019850
E-post: This is a mailto link